Tippek a könnyű, vidám ébredéshez

A nyári diákmunka egyik legnagyobb megpróbáltatása, hogy amíg sok barátunk és iskolatársunk ilyenkor piheni ki az egész tanév fáradalmait (ergo délben ébred, megnéz egy filmet, szundít egy kicsit, majd mindezt újrakezdi), nekünk ilyenkor is rendszeresen csörög az ébresztőóránk, és el kell indulnunk dolgozni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget adni, és megosztani néhány olyan trükköt, ami segíthet abban, hogy könnyebb legyen túllendülni a reggeleken.

Készítsd ki a reggelit előző este!

Fontos, hogy milyen gondolatok szöknek a fejedbe az ébredés első pillanataiban. Ha ilyenkor rögtön az jut eszedbe, hogy “jaj, még fel kell szeletelni a zöldségeket, és el kell mosni az este használt serpenyőt” akkor nagyon nehéz lesz indokot találni arra, miért ne húzd el a szundizást. De ha arra gondolsz, hogy ott várnak az összekészített hozzávalók a hűtőben, a tiszta konyhában, neked pedig már csak oda kell menned, és megenni a dolgokat, sokkal jobb lesz. Arról nem is beszélve, hogy a közeledő finom falatokra gondolva eleve egyszerűbb a felkelés.

Ismerd meg a szükségleteidet!

Mindenkinek más az alvásigénye, fontos, hogy tisztában legyél a sajátoddal. Hány órára van szükséged a kipihent állapothoz? Ugyebár a 8 óra az általános, de van, akinek elég 7 is, másnak pedig a 9 óra is kevés néha. Ugyanígy, a lefekvés ideje sem mindegy. Sokan nem alszanak jól, ha későn fekszenek le, de közben meg annak sincs értelme, hogy órákig forgolódj álmatlanul, ha tudod magadról, hogy éjfél előtt úgysem tudsz elaludni. Ami fontos azonban, hogy ha sikerül megállapítanod egy lefekvési időt és mennyiséget, akkor azt próbáld betartani mindennap, hogy a szervezeted hozzászokjon, és egy idő után magától is tudja, mikor kell felébredni.

Ne felejtsd el a vizet!

A hidratálás nagyon fontos (pláne ilyenkor, nyáron), és ez már a nap első percétől kezdve igaz. Készíts egy pohár vizet az ágyad mellé, és reggel legyen az az első, hogy megiszod. Alvás alatt ugyebár sok óráig nem jut folyadékhoz a szervezeted, így ezt jó, ha reggel minél hamarabb pótolod. Már csak azért is, mert ha esetleg kávézol reggel, annak vízhajtó jellege van, így fontos, hogy legyen folyadék, amit az elvonhat, és ne száradj ki.

Zuhanyozz reggel (is)!

Apropó, víz! Iktass be egy gyors zuhanyt is reggelre, mert az tényleg maximálisan felébreszt. Nem kell nagy mosakodásnak lennie, ha azt elintézted már este, de egy kis víz kellően felrázza a tested, ráadásul nagyon jó érzés lesz frissen munkába indulni. Ilyenkor azonban ne az andalítóan meleg vizet eressz, hanem kicsit langyosabbat. Külön jóleső segítség lehet, ha olyan tusfürdőt veszel, amire azt írják, ébresztő hatású – ezek általában a citrusos, gyümölcsösebb termékek.

Engedd be a napfényt!

A fény nagyon fontos inger a szervezetnek, ugyanis ez jelzi azt, hogy nappal van, az ébrenlét ideje, illetve a fény hiánya azt sugallja, hogy eljött az alvásidő. Ezért tehát este érdemes fokozatosan kevesebb fényben lenni (ideértve azt, hogy alvás előtt már nem tévézel, számítógépezel vagy telefonozol), reggel pedig ébredj világos szobára, tehát ne húzd le a redőnyt és a sötétítőt. Lehetőleg kezd úgy a napot, hogy kinézel az ablakon, egyenesen a napfény és a friss levegő felé fordulva. Ezzel már minden adott lesz a nyugodt, jókedvű reggelekhez!

Van más tippetek is a gördülékeny ébredéshez? Ha igen, osszátok meg velünk kommentben!

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.