money

Különbség a bruttó és nettó bér között

Gyakori tévedés összekeverni a bruttó és nettó bért. A munkáltatók gyakran bruttó bérigényt kérnek a pályázatokban, és ilyenkor is érdemes tudni, mennyi az annyi.

Leegyszerűsítve a bruttó bér az, amiből levonják az adókat, és neked marad a nettó bér.

Azonban a bruttó bér olyan alapjául szolgál a társadalomnak és a későbbi életünknek is, amit érdemes komolyan figyelembe venni.

 

Mi a Bruttó bér?

A bruttó bér az, ami a munkaszerződésben munkabérként szerepel. Ezt az összeget fogják alapul venni a bankban, amikor hitelt szeretnél, ez az összeg lesz alapja az öregségi nyugdíjnak.

Hol tudod megnézni, hogy mennyi bruttó bérből te személy szerint mennyit fogsz megkapni? A fizetés kalkulátor szóra több weboldal is kijön, a legnépszerűbb a hrportál, használd nyugodtan.

A bruttó béred az, amiből az adókat vonni fogják. A levont pénzből lesznek utak, iskolák, kórházak és nyugdíja a mostani nagyszülőknek.

Azért fontos ezt kihangsúlyozni, mert a napjainkban ismét erős a szürkegazdaság, amikor a munkáltató bejelent „valamennyivel” vagy be sem jelent, és kézbe kapjuk a fizetést. Ilyen esetekben nem lesz nyugdíj, sem a nagyszülőknek, sem nekünk, évtizedek múlva. Betegség esetén nem lesz betegállomány fizetve, nem kapunk banki hitelt a lakáshoz, a várandósság idején sem lesz mérhető anyagi támogatás az állam részéről.

Ha egy nemzetközi járvány vagy válság miatt elveszíted a munkádat, nem kapsz majd semmilyen támogatást, ha nem volt munkaszerződésed és nem voltál bejelentett állásban.

Végül, kérdezheted, honnan is tudhatnád, hogy be vagy-e jelentve? A válasz az, hogy az ügyfélkapun bármikor meg tudod nézni, sőt, kötelességed megnézni, mert a nem-tudás nem segít, ha bajba kerültél.

 

Mi a nettó bér?

A nettó bér az, ami a munkabéredből az adók levonása után megmarad, és te ezt kapod meg fizetésként.

Ha a hirdetésben és a munkaszerződésben nettó összeg szerepel, az azért jó, mert általában óra, napi vagy havi bérről beszélünk és így könnyű lesz vele számolni.

 

Összegzés

Tehát, mi a bruttó és nettő bér közötti különbség? Egyfajta biztonság. Annak a biztonsága, hogy a társadalom része vagy. Adsz és kapsz. Ha fizettél adót, akkor valamilyen formában mindig kapsz segítséget. Legyen szó bankhitelről, betegállományról, munkakeresési támogatásról vagy éppen nyugdíjról.

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.