gyakornok-munka

Gyakornoki munka diákként

Sokan összekeverik a diák munkát, és a gyakornoki munkát, amit diákként végeznek. Ezért most körbejárjuk a témát. A közhiedelemmel ellentétben, ez a kettő nem ugyanazt jelenti.

A diákmunka manapság szinte bármi lehet, ami az idő korlátok közé belefér a diáknak és a munkáltatónak egyaránt. A gyakornoki programok már távolabb mutatnak a pénzkereseti lehetőségnél.

 

Diákmunka

Mit nevezünk diákmunkának? Ami nem igényel szakmai végzettséget. Diákmunka tulajdonképpen bármi lehet, amit a diák el tud végezni és el is végez, pénzkereseti céllal.

Minél rugalmasabb tud lenni a munkaadó, annál könnyebben talál diákokat a munkára. Diákmunkára nyitottak klasszikusan a gyorséttermek, a különböző kereskedelmi multik, mint például az IKEA, Auchan, stb.

De találkozhatunk diákmunka ajánlattal recepciós, értékesítő hostess vagy éppen raktáros munkakörökben is.

 

Gyakornoki munka

A gyakornok szó ismerős lehet az amerikai filmekből, ahol a gyakornoki több hónap ingyen munkát jelentett a friss diplomásoknak, cserében szakmai tapasztalatokat és kapcsolatokat szereztek, hivatkozást az önéletrajzukba és ajánlást.

Szerencsére itthon többnyire nem ingyenes munkáról van szó. Hanem fizetett tapasztalatszerzésről, tulajdonképpen. Gyakornoki munkát már nem csupán pénzszerzés miatt választunk. Hanem céltudatosan, azért, hogy belekóstoljunk, kipróbáljunk egy-egy területet.

Vagy pedig azért, mert tudod, hogy te bizony ezen a területen fogsz dolgozni, és már diákként szeretnél tapasztalatot és kapcsolatot szerezni. Mert gyakori, hogy a gyakornoki munkából lesz majd az első munkahely az iskola befejezése után.

Érdemes megragadni minden lehetőséget, mert sosem lehet tudni hol kapunk életre szóló tudást, vagy találunk olyan szakmai tudást, amit a valós munka érlelt meg.

Gyakornoki munka diákként

Még ma is nagy különbség van az iskolába tanultak, és a munkahelyek valósága között. Ezért a gyakornoki hónapok, évek olyan tudást adhatnak, amit semmi más.

Diákként elmehetsz például könyvelő gyakornoknak, és szerezhetsz valódi képet arról, mi folyik igazából a könyvelési osztályon.

Vagy adminisztrációs gyakornokként segítheted fejlesztők munkáját, vagy a folyamatban lévő tanulmányok függvényében, akár fejlesztő gyakornokként is elhelyezkedhetsz.

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.