Ezekre ügyelj, ha állásinterjúra mész!

Diákmunkák esetében is gyakran előfordul, hogy a cégek komolyabb állásinterjút szerveznek, ahol nemcsak arra kíváncsiak, hogy “mikor tudnál kezdeni?”, hanem valóban szeretnék megismerni a munkára jelentkezőket. Ez elsőre lehet, kicsit ijesztő, de aggodalomra semmi ok, ha odafigyelsz néhány apróságra, máris sokkal több esélyed lesz remekelni a leendő főnökeid előtt!

1. Öltözz megfelelően!

Sokan azt mondják, a sikeres interjú egyik kulcsa, hogy ne ahhoz az álláshoz öltözz, amire pályázol, hanem ahhoz, amire a legjobban vágysz. Na, hát emiatt egy adminisztrációs diákmunkánál még nem muszáj rögtön ügyvédeket megszégyenítő kosztümben vagy öltönyben megjelenni, de a lényeg érthető. Legyél igényes, ápolt és összeszedett. Ami nyáron különösen fontos, hogy kánikula ide vagy oda, erőltesd magadra a hosszú nadrágot és a zárt cipőt, mert ilyen helyzetben a nyári szerkók elég komolytalanul tudnak hatni. 

2. Érkezz pontosan!

Azt hinnénk, ez annyira alapvető, hogy meg sem kell említeni, de sajnos a gyakorlat azt mutatja, sokan nem így gondolják. A legjobb módszer a késés megelőzésére, ha megnézed az útvonaltervezőben az otthonod és az állásinterjú helye közötti közlekedési lehetőséget, és a leglassabb találat idejével számolsz. Inkább érkezz 10 perccel előbb, és sétálgass egy kicsit az épület körül, minthogy rohanva ess be egy interjúhelyzetbe. Ha valamilyen oknál fogva mégis késnél, vagy mégse mennél el az interjúra, nagyon fontos, hogy szólj a cégnek a helyzetről, ne rabold ezzel mások idejét!

3. Legyél határozott!

Kevésbé kínos magabiztosan hülyeséget mondani, mintha egy nehéz kérdésnél csak hebegnél-habognál. Tényleg, a határozottság nagyon fontos: a kézfogás az elején legyen erős, aztán pedig ne félj beszélni! Nyilván van egy kis feszélyező vizsgaszituáció jellege egy állásinterjúnak, de ha izgulsz, gondolj úgy az egészre, hogy ezek az emberek azért ülnek ott és kérdezgetnek, mert szeretnének majd veled dolgozni, nem azért, hogy fogást találjanak rajtad, és visszautasíthassanak.

4. Informálódj a cégről interjú előtt!

Az állásinterjúk nagy részén elhangzik a kérdés, hogy a pályázó mit tud a cégről, ahova jelentkezett? Ez ma már köztudott tény, így az interjúztatók nem is elégszenek meg 1-2 mondattal, vagy annyival, hogy “megnéztem a weboldalt, mielőtt idejöttem”. Nézd meg, nyert-e a cég valamilyen díjat, milyen partnerekkel dolgoztak együtt, volt-e valami érdekes fordulat a történetükben, és emelj ki a válaszodban egy-két ilyen érdekességet, ami különösen tetszett. Nagy piros pont, ha látják, ha ilyen módon is szimpatikusnak találod a céget, tudsz azonosulni vele.

5. Fő az őszinteség!

Ne “színezd ki” az önéletrajzod, és ne legyél bólogató kiskutya az interjún, aki gondolkodás nélkül mindenre igennel válaszol. Nagyon kellemetlen, ha a beszélgetésen mindenki biztosítottál az Excel-tudásodról, az első héten pedig kiderül, hogy valójában még betűrendbe sem tudod rendezni az oszlopok tartalmát. Ugyanígy, a leendő munkáltatód is tudja, hogy diák vagy, akinek a suli az első, ezért felesleges azt mondanod, hogy simán vállalnál heti 30 órát, amikor te is tudod, hogy ez nem fog menni. Ha egyébként szimpatikus vagy a cégnek, ennyi kompromisszumtól nem fognak megijedni.

+1 Kérdezz!

Az interjúk másik jellegzetes kérdése az, hogy neked van-e bármilyen kérdésed a munkáról. Na, ilyenkor ne visszakozz udvariaskodva, hanem bizony mutasd meg, hogy érdekel a cég, és még többet meg akarsz tudni arról, milyen is itt a munka. Fontos azonban, hogy csak professzionális kérdéseket tegyél fel, például azt, hogy milyen adatbázis-rendszert használnak, ne azt, hogy van-e ingyen kávé, vagy hogy jófejek-e a kollégák (persze, ha az interjú már előtte viccesebb hangulatú lett, ennyi belefér :))

Ha van más tipped a sikeres állásinterjúkkal kapcsolatban, oszd meg velünk kommentben!

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.