Diákmunkával a piszkos anyagiak ellen!

Szeptemberben ismét elindult a tanév, viszont sokaknak a suli kezdete azt is jelenti, hogy diákmunkát kell találniuk, hogy fedezni tudják az oktatás és a nagyvárosi lét költségeit. Azonban ezt nem feltétlenül kell nyűgként felfogni, rengeteg lehetőség rejlik az egyetem alatti munkavállalásban. Lássuk, miért éri meg dolgozni iskola mellett, és miben tud segíteni a plusz kereset!

A PISZKOS ANYAGIAK

Sokak vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy a szüleik 18 éves koruk után is tudják őket teljes mértékben támogatni, ám a legtöbb diáknál ez nincs így, ezért el kell kezdeniük a saját lábukra állni. “A közbeszédben sajnos még mindig gyakran járja, hogy aki rászorul arra, hogy iskola mellett dolgoznia kell, azt megbélyegzik szegény gyereknek. Pedig ez egyáltalán nincs így. Ilyen albérletárak és tandíjak mellett szinte minden rétegből jelentkeznek hozzánk tanulók, akiknek szükségük van saját keresetre már iskola mellett is” – mondta el Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingigazgatója. Szóval mik is azok a tételek, amik megdobhatják egy diák költségeit?

Tandíj

Ez szerencsére sokakat nem érint az állami támogatás miatt, aki viszont fizet tandíjat, annak félévente sok százezret ki kell csengetnie. A jó hír viszont, hogy egy átlagos, 1000 forintos órabér körüli, hosszú távú diákmunkával simán összehozható nagyon sok képzés ára. Ha már egyetem alatt dolgozol, megúszod azt, hogy diákhitelt kelljen felvenned, és kölcsönnel a nyakadban lépj ki a nagyvilágba.

Albérlet

Ez a másik nagy, rendszeres tétel egy diák életében. Ma átlagosan egy budapesti szobáért 65 ezer forintot kell fizetni, illetve további 10-15 ezret a rezsire. Akárhogy is nézzük, ez irdatlan nagy összeg, amire sem a havonta igényelhető diákhitel, sem a legtöbb ösztöndíj nem elég, és a szülők közül is kevesen tudják csak bevállalni, hogy a gyerekük eltartása mellett egy minimálbérnyi összeget még a lakhatására is félretegyenek. Viszont itt is érvényes az, hogy átlagos diákmunka-fizetéssel ez nem egy elérhetetlen ár, sőt. Akár a teljes albérletköltség terhét le tudod venni a szüleid válláról, így a pénzt, amit tőlük kapsz, már csak a megélhetésedre kell költened.

Szórakozás

Hajlamosak vagyunk nem belekalkulálni az olyan kis tételeket a kiadásainkba, mint a “csak egy ital ma este a haverokkal” vagy a “random mozi és fagyizás a barátnőkkel”, pedig az ilyen apróságok hónap végére látványosan összeadódnak. Ugyanakkor lemondani sem érdemes róluk, hiszen a szórakozás és a szabadidős programok adják a legjobb emlékeket a diákévekből. Ha néha bevállalsz egy-egy műszakot diákmunkásként a szabad óráidban, nem kell félned, hogy popcornra már nem jut a mozi büfében.

Utazás

Hatalmas közhely, de mégis igaz, hogy ebben a digitális világban már nem tárgyakat, hanem élményeket gyűjtünk a boldogsághoz. Egyetemistának vagy főiskolásnak lenni azért is jó, mert most először tapasztalhatod meg, milyen világot látni úgy, hogy az nem családi kiruccanás, hanem valami sokkal lazább dolog a barátaiddal, a szerelmeddel vagy éppen teljesen egyedül. Ezekben az években vagy a legszabadabb, használd ki! És a jó hír, hogy a jelenlegi fapados repülőjegy és hostel árak mellett még csak meg sem kell erőltetned a munkavégzést mindehhez.

Ruházkodás

A másik olyan tétel a kiadások listáján, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Pedig ha csak egy új téli cipő, egy kabát és egy farmer kell a nemsokára beköszönő, hidegebb szezonra (és mondjuk nem a legolcsóbbat akarod mindenből), hiába nem sok cucc ez, máris olyan összegnél tart a számla, amit csak úgy nehéz megtakarítani máshol vagy előkeríteni.

KARRIERLEHETŐSÉG

A MŰISZ Iskolaszövetkezet törekszik arra, hogy a diákok ne csak egy munkaközvetítő cégként gondoljanak rájuk, hanem úgy, mint az első lépésre a karrier világában. Éppen ezért egyre több hazai és multinacionális vállalattal építették ki a kapcsolatot. Így a tanulók már egyetem alatt a legnagyobb presztizsű helyeken dolgozhatnak, ráadásul nem is csak a legegyszerűbb munkakörökben. A weboldalon rengeteg szakmai, felsőfokú tanulmányokat igénylő, felelősségteljes munkakörök vannak. Informatikusok, mérnökök, marketingesek, HR-esek és közgazdászok is biztosan találnak maguknak kihívásokkal teli, izgalmas munkákat. És mindezt olyan cégeknél tehetik, mint a Magyar Telekom, a Vodafone, az Avis, a British Telecom vagy a Continental.

NYÁRON SZABAD VAGY

Sokan a nyári szünetet használják arra, hogy megkeressék a tanév költségeit, de ha a tanulmányaid engedik, állhatsz fordítva is a diákmunkához. Ha év közben összeszeded a kellő pénzt, nyáron teljesen szabad vagy! Lehet, hogy néha nehéz összeegyeztetni a munkát, az iskolát és a magánéletet, de hidd el, 2-3 hónap semmittevés és bulizás nagyon nagy kincs a legszebb éveidben. Ha van lehetőséged, használd ki!

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.