Overhead View Of Businesspeople Seated In Circle At Company Seminar

Diákmunka – Rugalmas megoldás az új kihívásokra

Nem túlzás azt állítani, hogy a tavasszal bevezetett korlátozások azonnali, sok esetben addig példa nélküli intézkedéseket követeltek a legtöbb vállalattól. Azon szerencséseknek is, akik nem kényszerültek bezárni, sok szempontból új folyamatokkal és új típusú munkaszervezéssel kellett megbirkózniuk, elég ha csak a hétköznapivá vált home office-ra gondolunk.

Az újraindulást övező biztonytalanság azonban ismét kihívások elé állítja a vállalatokat, amelyre megoldást kínálhat a diákmunkások foglalkoztatása. Egyre több munkaadó látja és tapasztalja, hogy főiskolai, egyetemi hallgatók alkalmazásával a gyakornoki, projektszerű, időszakos pozíciók kényelmesen és gyorsan betölthetőek, de akár az átmeneti helyettesítések is gördülékenyen megoldhatóak.

Magyarországon az iskolaszövetkezeteken keresztül foglalkoztatott diákok után a cégeknek kevesebb adót és járulékot kell fizetniük. A jogszabályi környezet változásával mindössze a megrendelt és ledolgozott óraszámok után járó személyi jövedelemadó (15%) és az iskolaszövetkezet közvetítési díja terheli a munkaadókat, a megrendelésről pedig egyösszegű, költségként elszámolható számlát kapnak. Ráadásul a szövetkezetek átvállalják a toborzás és a munkaviszony létesítésének vagy megszüntetésének költségeit és adminisztratív teendőit is.

A diákmunka természetesen mindkét fél részéről igényel némi rugalmasságot, hiszen a munkahelyi és az iskolai kötelezettségeket össze kell hangolni, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy heti húsz-harminc munkaóra a legtöbb egyetemi, főiskolai tanrendbe beilleszthető, különösen ha a feladatok kötetlen időben vagy távmunkában is elvégezhetőek.

A MŰISZ Iskolaszövetkezet tagjai között végzett friss felmérés alapján a válaszadók 42%-a szerint jobban összeegyeztethető a tanulmányokkal a távmunka, ugyanakkor felük hiányolja a társaságot, ezért inkább egy vegyes irodai/otthoni munkavégzési formát tudna elképzelni (55%), és mindössze 8% nem választaná a home office-t, ha lehetősége lenne rá.

A diákok foglalkoztatásának további pozitívuma, hogy gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó munkaadói igényekhez, munkájuk rövidebb távra, akár egy-egy napra is igénybe vehető. A felmérésből az is kiderül, hogy a diákok közel fele (43%) elveszítette a korábbi állását az utóbbi hónapokban, illetve 36%-uk tudta otthonról folytatja addigi vagy új munkáját.

A MŰISZ Iskolaszövetkezet 1996 óta foglalkozik diákmunka-közvetítéssel, havonta több mint kétezer diák vállal munkát rajtuk keresztül a legváltozatosabb területeken, a könnyű fizikai munkáktól kezdve az adminisztrációs, informatikai, gazdasági vagy akár a speciálisabb ismereteket igénylő mérnöki és műszaki pozíciókban.

Több mint negyvenezer fős taglétszámának köszönhetően nemcsak állandó, gyakornoki pozíciókra, hanem helyettesítésekre, időszakos feladatokra is tudnak megfelelő képzettséggel rendelkező diákot közvetíteni, akár huszonnégy órán belül.

A diákmunkáról további részleteket, bővebb információt és elérhetőségeket talál a weboldalon: https://muisz.hu/cegeknek/ .

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.