A diákmunka felesleges. Tévedés!

Iskolába, egyetemre jársz? Szeretnéd megvenni álmaidban szereplő bárminemű dolgot, mondjuk nyárra a fesztiválbelépődet? Kollégiumba, vagy albérletbe költöznél a haverokkal? Kamatoztatnád tudásod?

Ha bármelyik kérdésre igennel feleltél, akkor adott a lehetőség: a diákmunka.

Ideje leszámolni a tévhitekkel!

Sokan úgy gondolják, ha meghallják azt a szót, hogy diákmunka, vagy akár csak a munkát, hogy nem jelent mást, mint a monotonitást, elkötelezettséget.

Virágkorát éli a diákok alkalmazása a munkaerő piac bármely területén, pontosan ezért rendkívül sokszínű a kategóriák palettája: könnyű fizikai, irodai, telefonos, host/hostess, műszaki, informatikai, ill. vendéglátói munka.

Tehát nem merül ki a munka a szórólapozásnál, sőt akár a gyakorlatodat is végezheted iskolaszövetkezeteknél, melyek megalapozhatják a jövődet, és nem utolsó sorban komoly fizetés is jár érte.

Ha már a fizetésnél tartunk, szintén el kell oszlatni a kételyeket ezzel kapcsolatban, ma már nem fillérekért dolgoznak a diákok, igenis honorálják a munkádat.

Úgy gondolod, hogy ez mind szép és jó, de nincsen időd rá? Nagy tévedés! Nagyon sok alkalmi munkát találsz, akár hétvégére is, a hosszútávú munkák mellett. Rugalmasan kezelik a beosztást, annyit dolgozol, amennyit szeretnél és tudsz.

Ezeken kívül sose tudhatod, hogy a munka alatt szerzett tapasztalatodat mikor tudod kiaknázni, vagy mikor tudod hasznosítani az ott épített kapcsolataidat a jövőben. Az is lehetséges, hogy örök életre szóló barátság köttetik, vagy akár a későbbi munkakeresésnél milyen jól fog mutatni az önéletrajzodban. Nem utolsó sorban, megkönnyíti a későbbi munkakeresést, tapasztalatot szerezhetsz az állásinterjúk világában, könnyebben találhatsz munkát a későbbiekben.

Ahhoz, hogy munkát vállalj nincs szükség előzetes tapasztalatokra, ezenkívül, ha egy munkakör nem vált be számodra, akkor kipróbálhatod magad másban is, nincs megkötve a kezed a választásnál és a változtatásnál sem.

bonding-daylight-enjoying-708440.jpg

Hogyan indulj neki?

Diákmunkára az iskolaszövetkezeteknél tudsz jelentkezni, akik a munkavégzésed jogi és biztonsági keretét adják. A munkaszerződés, melyet itt kötsz, garantálja a legalitást és a biztos béredet, e nélkül törvénytelennek minősül a munkád, ún. feketemunkát végzel, melyet az állam büntet.

Életkori követelményekkel azonban számolni kell: betöltött 16. életéved után már szabadon dolgozhatsz, azonban csak szülői engedéllyel 18 éves korodig, de 15 évesen már vállalhatsz nyárra munkát.

Ha egyetemista vagy és passziváltattál, akkor sincs akadálya a munkavállalásnak, ha még nem múltál el 25 éves.

További információért a diákmunkával kapcsolatban keresd fel a MŰISZ iskolaszövetkezet jogi kisokosát (https://joginfo.muisz.hu/), illetve honlapját (https://www.muisz.hu/#fooldal/), vagy akár már applikáción is elérheted őket, pár kattintás, vagy koppintás és már jelentkeztél is egy munkára. A nyári munkákra akár már most is jelentkezhetsz a https://www.muisz.hu/nyarimunka weboldalukon.

muisz_kicsi_hatterrel.png

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.