A diákmunka 8 előnye

A diákmunka minden fiatal számára lehetőségek tárházát jelenti, ráadásul nem csak jövedelemszerzésre, hanem tapasztalatszerzésre is alkalmas lehet. Munkáltatók szempontjából szintén számos előnyt biztosít. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük diákok és munkáltatók szempontjából is a diákmunka X előnyét.

1, Rugalmas munkaidő

A diákmunka egyik legnagyobb előnye, hogy az így munkát vállalók a munkáltatóval és az iskolaszövetkezetekkel egyeztetve a saját igényeikhez igazíthatják a beosztásukat. Így könnyedén előfordulhat, hogy heti pár napban vállalunk csak munkát, ami rendes foglalkoztatás esetén elképzelhetetlen.

2, Ismeretségi háló fejlesztése

A másik nagy előnye a diákmunka vállalásnak, hogy egy új közösségbe kerülhet általa az ember. Új embereket, új barátokat ismerhettünk meg. A kapcsolatépítés tehát már itt elkezdődhet, ami a jövőben is könnyen kifizetődhet, ha munkakeresésre adnánk fejünket.

3, Tapasztalatszerzési lehetőség

A diákmunka tapasztalatszerzésnek sem utolsó, hiszen már a könnyű fizikai munkákból is szerezhetünk munkatapasztalatot, de például arra is lehetőségünk adódhat, hogy meggyőződjünk róla, hogy az irodai munka nekünk való-e.

4, Széles munka választási lehetőségek

Diákmunka esetén elmondható, hogy ma már szinte minden szektorban találhatunk ilyen jellegű lehetőségeket. Természetesen a leggyakoribb és ezáltal legkedveltebb munkák továbbra is a bolti dolgozók, adminisztrációs munkák, idénymunkák, de könnyedén találhatunk tervező, vagy informatikus jellegű diákmunkákat is.

5, Megfelelő kereseti lehetőség

Sokan úgy vélik, hogy a diákmunka nem egy aranybánya, de a legtöbbek számára igenis kiváló kereseti lehetőséget biztosít. Természetesen egy részmunkaidős diákmunkás kevesebbet fog keresni, mint egy teljes munkaidőben foglalkoztatott. Ugyanakkor a diákok járulékfizetési kötelessége jóval kedvezőbb, mint a rendes munkavállalóknak, így több marad a zsebben.

6, Foglalkoztatási költségek

Nem véletlen, hogy gyakorlatilag minden gazdasági területről találkozhatunk cégekkel, akik folyamatos diákmunkaerőt keresnek. Ennek oka, hogy nem csak a diákok számára, de a cégek számára is jóval kedvezőbb feltételekkel lehetséges a diákmunkás foglakoztatása.

Rendkívül előnyös, hogy a diákok vállalkozói díja költségként egy összegben elszámolható. Mivel a diákok az iskolaszövetkezet alkalmazottjai, így az adminisztrációs terhek, a munkajogi kötelezettségek egyaránt az iskolaszövetkezeteket terhelik. Ezzel tehát egyáltalán nem kell foglalkoznia a munkaadónak. Az illetőt nem szükséges alkalmazásba vennie, ekképpen az ezzel járó procedúra sem terheli a céget.

7, Gyors megoldás munkaerő hiányra

Számos esetben előfordulhat az, hogy a felnőttek munkaerő piacán nem talál az adott cég megfelelő munkaerőt, de a tanulmányokat folytatók bevonásával ez már könnyedebben orvosolható. A diákmunka tehát a kifejezetten hiányszakmák esetén is megoldást kínál. Az iskolaszövetkezetek segítségével ráadásul létszámigénytől függően 1-3 nap alatt kellő számú és képzettségű munkaerőhöz juthatnak a vállalkozások.

8, Speciális tudást igénylő munkakörök betöltése

A speciális tudást igénylő területeken különösen igaz, hogy a diákmunkaerő olcsóbb, mintha főállású, diplomás, a szakmai tapasztalattal rendelkező alkalmazottat venne fel a cég. De az sem utolsó szempont, hogy a főiskolai-egyetemi tanulmányokat folytató fiatal tudása frissebb, s általában munkamorálja is jobban megfelel az elvárásoknak.

9, Munkajogi előnyök

Végül, de nem utolsó sorban a munkáltatók szempontjából abszolút nem elhanyagolható az sem, hogy munkajogi követelmények terén is szabadabb mozgástere lehet, ha diákmunkásokat alkalmaz. Ezek az előnyök az alábbiak lehetnek:

  • nincs felmondási idő;

  • nincs végkielégítés;

  • nem szükséges munkavédelmi oktatást tartani

  • betegszabadság idejére nem kell bért fizetni.

Összegezve:

Jól látható tehát, hogy a diákmunka a fiatal munkavállalók és a munkáltatók számára is kedvező megoldást kínál, aminek hála ma már igen elterjedt foglalkoztatási formának számít a munkaerőpiacon.

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.