5 dolog, amiért megéri már diákként is dolgozni!

A diákmunka valakinek szükség a megélhetéshez, másoknak választás lehetősége, hogy a zh-k, beadandók és hosszúra nyúlt esték körforgását még némi melóval is megfűszerezi. Így vagy úgy, előbb-utóbb mindannyian dolgozni kényszerülünk (kivéve, ha nyerünk a lottón vagy beházasodunk a királyi családba). Mi most elmondjuk, miért érdemes mihamarabb kipróbálni magadat a munka világában!

1. Lehidalsz a bankszámlád egyenlegétől!

Természetes, hogy a diákmunka legfőbb motivációja a PÉNZ. Első fizetés, első bankszámla… Ezek mind-mind olyan dolgok, amiktől igazán úgy érezheted, átlépted a felnőttkor küszöbét. És tudod, mi az, ami még ennél is jobb? Abban a tudatban számlát nyitni, hogy minden hónapban busás összeg érkezik majd rá!

Lehet, hogy sokszor a hátad közepére kívánod a diákmunkát, főleg amikor a szombat reggeli műszak előtt próbálod nem felébreszteni a családodat vagy a szobatársaidat, akik persze délig alhatnak – de hidd el, megéri. Hihetetlenül jó érzés úgy végigmenni egy plázán, és úgy böngészni a webáruházakat vagy a moziműsort, hogy nagy eséllyel azonnal megveheted, ami tetszik, és nem kell megvárni a következő zsebpénzosztást vagy ösztöndíjat.

2. Beléphetsz a nagybetűs Életbe

Az előbb említett első bankszámla és első fizetés öröme sehol nincs ahhoz képest, hogy milyen diadalittas érzés részesévé válni a munka világának. Mennyi feladatot lehet ellátni egy nap? Milyen érzés olyan dologgal tölteni az időt, ami se nem tanulás, se nem szórakozás? A diákmunkával ezekre a kérdésekre idő előtt választ kapsz!

A munkában az is érdekes, hogy tanárok és osztálytársak közössége után most főnökök és kollégák között kell megtalálnod a helyed, viszont ők már egyáltalán nem gyerekként fognak kezelni, hanem bizony felnőttként. Persze, ez sokszor teher, de legalább ugyanannyiszor megtisztelő és tekintélyes dolog is. Élvezd ki, amíg nem válik mindennapossá!

3. Új barátokat szerezhetsz

Ahogy egyre inkább beilleszkedsz, úgy fogod megtapasztalni, hogy a munkahelyed tulajdonképpen nem is különbözik annyira az iskolától. Akárcsak az osztálytársak esetében, itt is lesznek kollégáid, akikkel sosem fogsz beszélni, lesznek olyanok, akiket nem fogsz kedvelni, és biztosan lesz néhány olyan munkatársad is, akikben barátokra lelsz.

A közös feladatok és a közös “szenvedés” akarva-akaratlanul is összekovácsolja az embereket, így könnyen előfordulhat, hogy a munkanapok sokszor pizzázással vagy iszogatással végződnek majd. Ez egyébként amiatt is szuper, mert az iskolában legtöbbször csak azonos érdeklődésű, hozzád hasonló diákokkal találkozol, a munkában viszont összebarátkozhatsz olyanokkal is, akik teljesen más közegből jönnek. Ki mondta, hogy egy pénzügy-számviteles nem lehet jóban a szabad bölcsészekkel?

4. Kicsit az egész világ átalakul

Amikor megismered a munka világát, kicsit minden megváltozik a szemedben. Ha dolgoztál már 6-8 órát egyhuzamban emberekkel, sokkal empatikusabb leszel a kígyózó sor végén robotoló mozibüféssel, vagy ha voltál már felügyelő pozícióban, tudod, hogy a BKK ellenőrök sem jókedvükből kérik el a bérleteket, hanem mert rajtuk is számon kérik a feladatot.

Ugyanígy, ha a saját pénzedből kell gazdálkodnod, nem leszel lesajnáló azokkal az emberekkel, akik 100-150 forint eltérésen rugózni a kasszánál, és megérted, néha miért nem kaptál semmilyen édességet a boltban a szüleidtől. Már tudod, hogy ha önálló vagy, minden forint számít. Megismerni a munkát annyit jelent, megismerni azt a világot, amit addig a gyerekkor eltakart előled – és ezt tényleg csak úgy tudod felfedezni, ha igazán a részesévé válsz.

5. Több tapasztalatod lesz, mint a kortársaidnak

Sok diákmunka fizikai jellegű (pakolás, csomagolás, kasszázás), de legalább ugyanannyi meló van, ami irodai vagy adminisztrációs, és azok már a későbbi önéletrajzokban is jól megállják a helyüket. Olyan alapvető adminisztrációs képességeket kapsz az irodai diákmunkáktól, amik majd a teljes, iskola utáni állásodban is nagyon hasznosak lesznek. Megtanulsz adatbázisokat kezelni, postai ügyeket intézni, számlákat írni… Gondolj bele, ha neked kéne felvenned egy új munkaerőt, kit választanál? Aki most lépett ki az egyetemről nulla munkatapasztalattal, vagy azt, akinek a friss diploma ellenére sem idegen már az irodai közeg? Egyértelmű.

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.