Woman studying in kitchen

Fontos tudnivalók a 2021-es felsőoktatási felvételi jelentkezésről

Fontos tudnivalók a 2021-es felsőoktatási felvételi jelentkezésről

A felsőoktatási jelentkezésedet 2021.február 15-éig tudod leadni és módosítani, az ezek után beérkezett és kitöltött jelentkezés nem érvényes.

Kizárólag az e-felvételin keresztül tudod leadni jelentkezésed, amit a felvi.hu regisztráció után érsz el.

Első lépésként regisztrálj a felvi.hu-ra, fontos, hogy valós adatokat adj meg és olyan elérhetőséget, amit folyamatosan használsz és figyelsz.

A sikeres regisztráció után kapni fogsz egy email-t, amiben egy biztonsági kódot és a felvételi azonosító számodat fogod megkapni. Ezt az emailt tedd el úgy, hogy a későbbiekben visszakereshető legyen, mert a bejelentkezéshez és a felvételi jelentkezéshez fontos adatok vannak, amiket később is használni fogsz.

A fenti képen az e-felvételi oldalán kapott visszajelzést láthatod. Pirossal be van karikázva, hova kell beírnod a biztonsági kódodat, amit email-ben kaptál meg. Ha egyből nem érkezne meg várj pár percet.

Ha beírtad a biztonsági kódodat, akkor bejelentkezel a nyitóoldalra.

Az alábbi képen láthatod a pirossal bekarikázott résznél, azokat a pontokat, amiket ki kell töltened a felvételi jelentkezéshez.

Először ezeket a pontokat sorban kell kitöltened, mert több egymásra épül és nyit meg újabb kitölthető részeket.

Fontos, hogy mentsd el a már kitöltött részeket, hogy később tudd folytatni a kitöltést.

Az első részben a személyes adataidat kell kitöltened.

A második részben maga a jelentkezési rész is van, ahol megtudod jelölni azokat a felsőoktatási intézményeket és szakokat, ahova felvételt szeretnél nyerni. A pirossal jelölt résznél láthatod, hova kell kattintanod a jelentkezéshez.

A 2021. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban három jelentkezési hely megjelölésére díjmentesen van lehetőség, a további jelentkezési helyekért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.

Amennyiben ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölöd – azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el –, azt két sorban kell feltüntetned a jelentkezéskor, ám az eljárási díj befizetése szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül.

Ha többet jelölsz meg és díjfizetésre vagy köteles, azt az Oktatási Hivatal bankszámlájára kell átutalnod (10032000-00282637-00000000) vagy bankkártya-terheléses fizetés útján kell kiegyenlítened.

Banki átutalás esetén az e-felvételi rendszer által osztott felvételi azonosító számot az átutalási közlemény rovatban fel kell tüntetned, amit a regisztrációs email-ben kaptál meg.

Ha kitöltöttél minden adatot, akkor hitelesítened kell a jelentkezést.

Ez kétféleképp működhet:

  1. Ügyfélkapu regisztráció: Az Ügyfélkapu olyan szolgáltatás, amelynek segítségével bárki, személyazonossága igazolása mellett biztonságosan kapcsolatba léphet elektronikus közigazgatási ügyintézést nyújtó intézményekkel. A regisztrációt bármely okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán, külképviseleten személyesen, vagy elektronikusan a 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában meg lehet tenni. Amennyiben az e-jelentkező rendelkezik ilyen regisztrációval, akkor a hitelesítés a megfelelő funkció használatával a két portálra történő párhuzamos belépéssel történik meg.
  2. Hitelesítő adatlap: Amennyiben az e-jelentkező nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, akkor a jelentkezési folyamat végén ki kell nyomtatnia az e-felvételi rendszerből az ún. hitelesítő adatlapot (amely az általa megadott személyes adatokat, a felsőoktatási felvételi jelentkezéseket és azok sorrendjét tartalmazza) és azt aláírva – ajánlott küldeményként – postáznia kell a hitelesítő adatlapon is szereplő, Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.

A hitelesítés – hitelesítő adatlap esetében a postára adás – határideje 2021. február 20.

A hitelesítés végeztével, nincs más dolgod, mint várni a felvételi eredményeket és a későbbiekben megszerzett dokumentumokat (érettségi, nyelvvizsga) feltölteni az e-felvételibe.

0

Írj hozzászólást

Az email címed nem lesz publikus.